Flow (wetenschappelijk bekeken) is een subjectieve toestand die wordt gekenmerkt door onderdompeling in en betrokkenheid bij iemands huidige activiteit. Het verbetert het leren, verhoogt de productiviteit, bevordert talent en verbetert objectieve metingen van vaardigheden. Daarnaast wordt je wordt er positiever van en de afwezigheid in verband gebracht met depressie.
Wat is flow?
- Je knapt je oude fiets op en vergeet te lunchen.
- Je bent de schuur aan het schilderen en vergeet te drinken.
- Je bent bezig met je werk en ineens is 17:00 uur.
Zodra je ergens helemaal in opgaat dan zit je lekker in je flow.
De wetenschap
Jouw flow zorgt voor motivatie, inspiratie en betrokkenheid, het zou dus mooi zijn wanneer je de ingrediënten kent die hiervoor zorgen. Nu even goed opletten!
Wetenschappers hebben een wiskundige formule bedacht die deze staat van flow weergeeft, die mogelijk in alles kan worden toegepast, van het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie in machines tot persoonlijke coaching voor mensen.
“Onze theorie zegt dat hoe informatiever een middel is, hoe meer flow iemand zal ervaren tijdens het uitvoeren ervan”, zegt sociaal psycholoog David Melnikoff van de Northeastern University in Massachusetts. Link naar onderzoek
Stephen Covey had hier al een beeld bij door een van zijn 7 habits: begin met het eind in gedachten.
Er zijn drie variabelen in deze formule: M (het middel, de activiteit die tot een doel moet leiden), E (het eindpunt, de uitkomst) en I (de informatie, de mate waarin de activiteit de onzekerheid wegneemt om het doel te bereiken).
Samengevat ziet dat eruit als I(M;E). De onderzoekers zeggen dat onze flow maximaal is wanneer de wederzijdse informatie die we hebben over hoe de middelen de doelen zullen beïnvloeden het grootst is – met andere woorden, wanneer we meer weten over hoe onze acties onze doelen zullen beïnvloeden.
Een voorbeeld
Stel dat je wil afvallen en dat wil je bereiken door hard te lopen. Dan helpt het als je precies weet hoeveel je moet hardlopen om 1 kilo af te vallen. Je zult dan meer betrokken zijn bij de activiteit en eerder in de flow komen, aldus de psychologen.
Uit dit onderzoek blijkt dat wanneer je duidelijke doelen stelt met meetbare acties je prettiger werkt, betrokkenheid voelt, gemotiveerd ben en dat je in je flow komt.
Extra informatie
Via ons blog publiceren we regelmatig nieuwe artikelen over innovaties en ontwikkelingen die impact hebben op de professional en organisatie: check onze blogpagina
In dit blog gaan we in op de nieuwe medewerker van Generatie Z, dit is een generatie die balans zoekt in werk en privé en die wil bijdragen aan een purpose.
Hierdoor verandert de arbeidsmarkt want langdurige arbeidsovereenkomsten komen steeds minder voor zoals we dit beschreven hebben in dit artikel.
Over CareerTracker
Met het CareerTracker platform ben je in staat om een juiste focus en skillset te borgen binnen de teams. Door te reflecteren en feedback te borgen voelt de professional zich gewaardeerd en betrokken waardoor ongewenst vertrek van talent voorkomen kan worden. Dit zorgt ervoor dat de dagelijkse operatie kan worden geborgd in de organisatie.
Mocht je na het lezen van dit blog nog vragen hebben dan kun je ons bereiken 0338876104 of via info@careertracker.nl.
We hebben ook een informatieve bedrijfsvideo gemaakt, via deze link, te bekijken.
Klantreview van Didacticum
De samenwerking met CareerTracker ervaren wij als zeer aangenaam.
Het is voor ons een nieuwe manier van werken dus goede communicatie is hierbij van belang.
Jullie helpen zowel de field managers als de consultants met voorbeelden, tips & tricks en om onze nieuwe HR cyclus te borgen.
De feedback die wij aandragen wordt direct opgepakt, opgevolgd en tevens houden jullie ons continu op de hoogte van de voortgang.
Bij Didacticum staat iedereen aan het stuur van zijn eigen carrière en mede door het gebruik van CareerTracker zijn onze collega’s in staat om dit optimaal te doen.
Zeljko Bondzulic, Field Manager Didacticum